Новини, Сага

Околосветска обиколка в чаена чаша

Независимо от вида си, чаят е напитка с безброй фенове по целия свят! Бъдейки важна част от ежедневието на хората, той ни сближава, а в някои страни дори е вдъхновил създаването на специални церемонии и ритуали. От зелен до черен, през ароматизиран и полуферментирал присъединете съм към нашето откривателско чаено пътешествие!

Околосветска-обиколка-в-чаена-чаша

Споделено удоволствие – където и да се намирате

Зелен , черен или бял чай – всички видове обикалят света, за да достигнат до нас! Водещ производител на чай е разбира се Китай, следван от Индия, Кения и Шри Ланка. Тези страни изнасят голяма част от продукцията си, а в някои случай и по-голямата част от нея. Турция, например, консумира почти цялото количество чай, което произвежда. Трудно е да си представим пътешествие до Истанбул без да вкусим от ароматния ментов чай поръсен с борови ядки, нали?

Белият чай се доставя почти навсякъде по света – Европа (най-вече Обединеното кралство), Русия и САЩ внасят огромни количества ежегодно. Средностатистическия гражданин на Обединеното кралство, Турция и Иран изпива няколко килограма чай годишно. А по света се смята, че се консумират около четири милиона тона чай! Дали с малко мляко, лимон, бисквитка или просто за добро начало на деня, чаят се адаптира към вкусовете, навиците и малките ексцентричности на всички!

Чаят  дори се използва като подправка и се включва в рецепти например за торта от малини и мача (направена от японски чай) и пилешко с канела и зелен чай.